İ. NECMETTİN NURSAÇAN EMEKLİ DİYANET İŞLERİ BAŞKAN YARDIMCISI
Köşe Yazarı
İ. NECMETTİN NURSAÇAN EMEKLİ DİYANET İŞLERİ BAŞKAN YARDIMCISI
 

AFFETMEK ERDEMDİR

Yüce rabbimiz affedici, Gafurdur, Settardır. Peygamber efendimize affedici olmasını istemiştir. Allah elçisi Ayşe annemiz Kadir gecesine yetişirsem ne yapayım? Sorusuna Allah'ım affedicisin affetmeyi seversin beni de affet cevabını vermiştir.“Affetmekle kişinin şerefi yükselir” buyurmuştur.Almanya'da bir din görevlimizle konuşuyordum camisinin yanında bir kilise vardı. Papazla görüşüyor musun? Dedim evet dedi. Şunu ilave etti. Geçenlerde papaza Kuranı Kerim hediye ettim. Hatır için aldığını düşüyordum. Meğer adam okumuş ve hatta şöyle söylüyordu. “Kitabınızda iki ayet beni çok etkiledi1-Şah damarınızdan size daha yakınım ayeti ve2- İyilik ve kötülük bir olmaz. Kötülüğü iyilikle gideriniz göreceksiniz ki sıcak bir dostluk başlayacak ayeti”“Gönül Arşı Rahmandır onu yıkmak ziyade tağyandır.Gönül Çalab'ın tahtıÇalap gönüle baktıİki cihan bedbahtıKim gönül yıkar iseKimseye bâki değildir, mülk-i dünya sim-ü zer,bir harap olmuş kalbi, tamir etmektir hüner.Engin zengin merhamet sahibi olan Rahman olan Allah kulu, rahmet peygamberinin bağlısı sevgi ve merhametle gönülü kullanır.Sevgi ile bakır, altın olur viran, umran olur zindan, saray olurSevgi gidince yerine öfke gelir nefret gelir. Onlarda yerinde rahat durmaz, öfke ve nefret kavgaya, düşmanlığa, cinayete dönüşür.Gönüllerimizde sevgi çiçekleri açması için ne yapmalıyız?1- Kutlu Nebi şöyle buyuruyor; Allaha yemin ederim iman etmedikçe cennete giremezsiniz birbirinizi sevmedikçe iman etmiş olmazsınız. Birbirinizi sevmenin yolunu göstereyim mi: selamlaşınız2- Hediyeleşmek. Yarım elma gönül alma. Peygamber sünnetinde hediyeleşmeyi görüyoruz. “Ebu Zer: çorba pişirdiğinde suyunu fazla koy, komşuna da ikram et! “komşu kadın, komşu kadınına koyun paçası da olsa ikram etmeden geri durmasın”3- Ziyaretleşmek. Bir kudsi hadiste şöyle buyurulur; “benim için birbirini ziyaret eden benim için birbirini seven kişileri bende severim Allah tarafından sevilmeyi arzulayarak Allah'ın kullarını sevmeliymişiz”Kandiller ve bayramlar böyle şeyler için ne güzel fırsattır.Yüzyıllardan beri sağlam Milet yapımızın hepsinde bu inanış, bu kültür vardır. Benim kime ne ihtiyacım var gibi düşüncelerle bayram ziyaretleşmelerini terk etmemeliyiz. Yüce Allah toplumun bireylerini birbirine muhtaç yaratmıştır. Birbirlerini sever yardımlaşırsa Allah'ın yardım ve bereketi e onların üzerinde olur.“el, eli yur eller birleşir yüzü yur” “bir elin nesi var iki elin sesi var.”“İplikler birleşir halat olur, bulutlar birleşir rahmet olur, çimento ile demir birleşir bina olur.”Sevgili Peygamberimiz Medine'ye teşrif edince ilk eylemleri neler olmuştu.1- Camii yapmak, camii cemeden birleştiren demektir.2- Talebelerin kalacağı yeri yapmak3- Ensar-muhacir arasındaki kardeşlik tesisi4- Evsle Hazree arasındaki düşmanlık dostluğa çevrildi hasımlar hısım oldu.5- Gayri Müslimlerle anlaşma yapılarak bir arada yaşama prensipleri hayata geçirildi Yunusun dediği gibielin tanış olalımİşi kolay kılalımSevelim sevilelimDünyaya kimse kalmaz  
Ekleme Tarihi: 20 Temmuz 2015 - Pazartesi
İ. NECMETTİN NURSAÇAN EMEKLİ DİYANET İŞLERİ BAŞKAN YARDIMCISI

AFFETMEK ERDEMDİR

Yüce rabbimiz affedici, Gafurdur, Settardır. Peygamber efendimize affedici olmasını istemiştir. Allah elçisi Ayşe annemiz Kadir gecesine yetişirsem ne yapayım? Sorusuna Allah'ım affedicisin affetmeyi seversin beni de affet cevabını vermiştir.
“Affetmekle kişinin şerefi yükselir” buyurmuştur.
Almanya'da bir din görevlimizle konuşuyordum camisinin yanında bir kilise vardı. Papazla görüşüyor musun? Dedim evet dedi. Şunu ilave etti. Geçenlerde papaza Kuranı Kerim hediye ettim. Hatır için aldığını düşüyordum. Meğer adam okumuş ve hatta şöyle söylüyordu. “Kitabınızda iki ayet beni çok etkiledi
1-Şah damarınızdan size daha yakınım ayeti ve
2- İyilik ve kötülük bir olmaz. Kötülüğü iyilikle gideriniz göreceksiniz ki sıcak bir dostluk başlayacak ayeti”
“Gönül Arşı Rahmandır onu yıkmak ziyade tağyandır.
Gönül Çalab'ın tahtı
Çalap gönüle baktı
İki cihan bedbahtı
Kim gönül yıkar ise
Kimseye bâki değildir, mülk-i dünya sim-ü zer,
bir harap olmuş kalbi, tamir etmektir hüner.
Engin zengin merhamet sahibi olan Rahman olan Allah kulu, rahmet peygamberinin bağlısı sevgi ve merhametle gönülü kullanır.
Sevgi ile bakır, altın olur viran, umran olur zindan, saray olur
Sevgi gidince yerine öfke gelir nefret gelir. Onlarda yerinde rahat durmaz, öfke ve nefret kavgaya, düşmanlığa, cinayete dönüşür.
Gönüllerimizde sevgi çiçekleri açması için ne yapmalıyız?
1- Kutlu Nebi şöyle buyuruyor; Allaha yemin ederim iman etmedikçe cennete giremezsiniz birbirinizi sevmedikçe iman etmiş olmazsınız. Birbirinizi sevmenin yolunu göstereyim mi: selamlaşınız
2- Hediyeleşmek. Yarım elma gönül alma. Peygamber sünnetinde hediyeleşmeyi görüyoruz. “Ebu Zer: çorba pişirdiğinde suyunu fazla koy, komşuna da ikram et! “komşu kadın, komşu kadınına koyun paçası da olsa ikram etmeden geri durmasın”
3- Ziyaretleşmek. Bir kudsi hadiste şöyle buyurulur; “benim için birbirini ziyaret eden benim için birbirini seven kişileri bende severim Allah tarafından sevilmeyi arzulayarak Allah'ın kullarını sevmeliymişiz”
Kandiller ve bayramlar böyle şeyler için ne güzel fırsattır.
Yüzyıllardan beri sağlam Milet yapımızın hepsinde bu inanış, bu kültür vardır. Benim kime ne ihtiyacım var gibi düşüncelerle bayram ziyaretleşmelerini terk etmemeliyiz. Yüce Allah toplumun bireylerini birbirine muhtaç yaratmıştır. Birbirlerini sever yardımlaşırsa Allah'ın yardım ve bereketi e onların üzerinde olur.
“el, eli yur eller birleşir yüzü yur” “bir elin nesi var iki elin sesi var.”
“İplikler birleşir halat olur, bulutlar birleşir rahmet olur, çimento ile demir birleşir bina olur.”
Sevgili Peygamberimiz Medine'ye teşrif edince ilk eylemleri neler olmuştu.
1- Camii yapmak, camii cemeden birleştiren demektir.
2- Talebelerin kalacağı yeri yapmak
3- Ensar-muhacir arasındaki kardeşlik tesisi
4- Evsle Hazree arasındaki düşmanlık dostluğa çevrildi hasımlar hısım oldu.
5- Gayri Müslimlerle anlaşma yapılarak bir arada yaşama prensipleri hayata geçirildi Yunusun dediği gibi
elin tanış olalım
İşi kolay kılalım
Sevelim sevilelim
Dünyaya kimse kalmaz

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hacilarhabergazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.