Eğitimci - Yazar  Ahmet BAKTIR
Köşe Yazarı
Eğitimci - Yazar Ahmet BAKTIR
 

ŞEHİTLERİMİZ VE GAZİLERİMİZ

“Allahüteala, müminlerin canlarını ve mallarını cennet mukabilinde satın almıştır. Onlar Allah yolunda savaşırlar. Harp meydanında şehid ve gazi olurlar…tevbe suresi 111. Ayet. “Allah yolunda öldürülenleri sakın ölüler sanmayın. Bilakis onlar rableri katında diridirler. ( onlar cennet nimetiyle ) rızıklanırlar.” Al-i imran 169.ayet. Tarih, uygarlığın ilk şafağından günümüze kadar hiç durmadan akan ve bundan sonra da akacak olan dev bir çağlayandır.      Tarihin, bazı sayfalarında şan, şeref ve barış; bazı sayfalarında da acı, savaş ve kederli günler vardır. Tarih bir macera romanı değildir. Tarihte her olay, insanlık hikâyesinin bir gerçeğidir.          Tarihi şan, şeref, kahramanlık, fetih ve destanlarla dolu necip milletimizin anılmaya değer sayısız seferleri ve zaferleri vardır. Bu sefer ve zaferlerde vatanlarını, dinlerini korumak, bayraklarını indirtmemek, ezanlarını dindirtmemek için nice canlar şehit ve gazi olmuştur. Onlar vatanları, dinleri ve kutsal değerlerini korumak için bugün “Zeytin Dalı” harekatına giden Mehmetçikler gibi cepheye aşkla, heyecanla, coşkuyla, düğüne gidiyor gibi gitmişlerdir. Bütün amaçları mabetlerin göğsüne namahrem eli dokundurtmamaktı. Son bir asır içerisinde Kayseri ve çevresinde savaş olmaması sebebiyle bazı yörelerdeki Anadolu kadınları gibi Hacılar kadını, kucağında yavrusu, sırtında ve kağnısında cepheye mühimmat taşımamış ama kocası askere gitmiş, yıllarca gelememiş, bu sebeple bağını bahçesini yalnız başına görmüş çocuğunu büyütmüştür. Daha da ötesi “burası muştur yolu yokuştur, giden gelmiyor acep ne iştir” misali kocası askerden hiç gelmeyen çocuğunu babasız büyütmüş, kabilesine adını vermiş nice anlarımız vardır.  Seferberlik görevi gelen Hacılar nüfusuna kayıtlı dedelerimizden Ali oğlu İsmail hazırlıklarını yapar biri kundakta üç çocuktan ikisine çarşıdan “kınalı nalin ayakkabı” alır. Çocuklar nalinlerini giyince sevinçten bayram yaparlar. O'da onlara “sevinin yavrularım bu sizin son sevinciniz” der. Gerçekten de öyle olur. Savaş sonrası “ah o yemendir gülü çemendir, giden gelmiyor acep nedendir” misali onunda şehit haberi gelir. Birçok Anadolu çocukları gibi onun çocukları da öksüz ve yetim büyümüşler. Mart ayı içerisinde kutladığımız “12 Mart İstiklal Marşı'nın kabulü ve Mehmet Akif'i Anma” ve “18 Mart Şehitler Günü”  ile Mehmetçiğimizin başarıyla yürüttüğü “zeytin dalı harekâtı” vesilesiyle Çanakkale Şehitliğinde adları yazılı olan şehitlerimizin adları ile Cumhuriyet Döneminde şehit ve gazi olmuş hemşerilerimizin adları ve fotoğraflarını burada paylaşmak istedik.  Bu vesileyle geçmişten günümüze vatan ve mukaddesatı uğrunda hayatını feda eden şehid ve Gazilerimize Cenab-ı Hak'dan rahmet ve mağfiretler niyaz eder, hayatta olan gazilerimize sağlık ve esenlik dilerim.  
Ekleme Tarihi: 30 Mart 2018 - Cuma
Eğitimci - Yazar  Ahmet BAKTIR

ŞEHİTLERİMİZ VE GAZİLERİMİZ

“Allahüteala, müminlerin canlarını ve mallarını cennet mukabilinde satın almıştır. Onlar Allah yolunda savaşırlar. Harp meydanında şehid ve gazi olurlar…tevbe suresi 111. Ayet.
“Allah yolunda öldürülenleri sakın ölüler sanmayın. Bilakis onlar rableri katında diridirler. ( onlar cennet nimetiyle ) rızıklanırlar.” Al-i imran 169.ayet.
Tarih, uygarlığın ilk şafağından günümüze kadar hiç durmadan akan ve bundan sonra da akacak olan dev bir çağlayandır. 
    Tarihin, bazı sayfalarında şan, şeref ve barış; bazı sayfalarında da acı, savaş ve kederli günler vardır. Tarih bir macera romanı değildir. Tarihte her olay, insanlık hikâyesinin bir gerçeğidir.
         Tarihi şan, şeref, kahramanlık, fetih ve destanlarla dolu necip milletimizin anılmaya değer sayısız seferleri ve zaferleri vardır. Bu sefer ve zaferlerde vatanlarını, dinlerini korumak, bayraklarını indirtmemek, ezanlarını dindirtmemek için nice canlar şehit ve gazi olmuştur. Onlar vatanları, dinleri ve kutsal değerlerini korumak için bugün “Zeytin Dalı” harekatına giden Mehmetçikler gibi cepheye aşkla, heyecanla, coşkuyla, düğüne gidiyor gibi gitmişlerdir. Bütün amaçları mabetlerin göğsüne namahrem eli dokundurtmamaktı.
Son bir asır içerisinde Kayseri ve çevresinde savaş olmaması sebebiyle bazı yörelerdeki Anadolu kadınları gibi Hacılar kadını, kucağında yavrusu, sırtında ve kağnısında cepheye mühimmat taşımamış ama kocası askere gitmiş, yıllarca gelememiş, bu sebeple bağını bahçesini yalnız başına görmüş çocuğunu büyütmüştür. Daha da ötesi “burası muştur yolu yokuştur, giden gelmiyor acep ne iştir” misali kocası askerden hiç gelmeyen çocuğunu babasız büyütmüş, kabilesine adını vermiş nice anlarımız vardır. 
Seferberlik görevi gelen Hacılar nüfusuna kayıtlı dedelerimizden Ali oğlu İsmail hazırlıklarını yapar biri kundakta üç çocuktan ikisine çarşıdan “kınalı nalin ayakkabı” alır. Çocuklar nalinlerini giyince sevinçten bayram yaparlar. O'da onlara “sevinin yavrularım bu sizin son sevinciniz” der. Gerçekten de öyle olur. Savaş sonrası “ah o yemendir gülü çemendir, giden gelmiyor acep nedendir” misali onunda şehit haberi gelir. Birçok Anadolu çocukları gibi onun çocukları da öksüz ve yetim büyümüşler.
Mart ayı içerisinde kutladığımız “12 Mart İstiklal Marşı'nın kabulü ve Mehmet Akif'i Anma” ve “18 Mart Şehitler Günü”  ile Mehmetçiğimizin başarıyla yürüttüğü “zeytin dalı harekâtı” vesilesiyle Çanakkale Şehitliğinde adları yazılı olan şehitlerimizin adları ile Cumhuriyet Döneminde şehit ve gazi olmuş hemşerilerimizin adları ve fotoğraflarını burada paylaşmak istedik. 
Bu vesileyle geçmişten günümüze vatan ve mukaddesatı uğrunda hayatını feda eden şehid ve Gazilerimize Cenab-ı Hak'dan rahmet ve mağfiretler niyaz eder, hayatta olan gazilerimize sağlık ve esenlik dilerim.
 
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hacilarhabergazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.