ŞÜKRÜ ÖZSOY (1946-1950) YILLARI ARASI HACILAR BELEDİYE BAŞKANI

Kültür 01.02.2024 - 13:29, Güncelleme: 02.02.2024 - 04:38 10483+ kez okundu.
 

ŞÜKRÜ ÖZSOY (1946-1950) YILLARI ARASI HACILAR BELEDİYE BAŞKANI

Heyet sordu: İçinizde Dokuma bilen var mı? Kayseri’den sadece Şükrü ve Veysel Özsoy’un eli kalktı
1909 yılında Kayseri’nin Hacılar Nahiyesi’nde doğdu. Dört yaşındayken babası Çanakkale’de şehit düştü.Annesi ve kardeşleri(Veysel ve Hanife) ile birlikte amcasının yanında büyüdü.Askerliğini Kayseri’de yaptı. Bir defasında Dolmuş taksiyle İstanbul’a giderken Talas’ta görev yapmakta olan bir görevli ile tanıştı sohbet sırasında görevli:”ABD 1944 yılında Marshall yardımı adı altında Kayseri’de bir yatırım yapacak buda dokuma üzerine olacak”dedi. Şükrü Özsoy ve kardeşlerinin iki öküzü vardı,güz ekinini  ektikten sonra bu öküzlerini sattılar ve kardeşi Veysel Özsoy’u Denizli Babadağ’a dokuma öğrenmeye gönderdi. Talastaki o  Görevlinin tavsiyesi üzerine bu sefer kardeşi Veysel Özsoy’u İstanbul’a iplik şoylama öğrenmeye gönderdi. Bir zaman sonra ABD’den bir heyet geldi ve toplantı yaptı bu toplantıya herkes davetliydi Şükrü ve Veysel Özsoy kardeşlerde bu toplantıya katıldılar. Heyet sordu:İçinizde Dokuma bilen var mı? Kayseri’den sadece Şükrü ve Veysel Özsoy’un eli kalktı.Böylece HACILAR Dokuma kooperatifi kuruldu ve başına da Şükrü Özsoy seçildi.Artık inhisar mamulleri(çivi,cam,ispirto,tahin..) Hacılar kooperatifinin izni olmadan Kayseri’ye satılamaz oldu. Reşadiye iplik fabrikasının ürettiği dokuma iplikleri Hacılar  Kooperatifinin kontrolüne verildi. Hacılar Kooperatifi sayesinde, Devletin Hacılar halkı için tahsis ettiği ucuz iplik Hacılar’lıların üretme,rekabet etme araştırma ve sanayileşmede önünü açtı. 1946 yılında bütün işleri kardeşi Veysel Özsoy’a bırakarak kooperatiften ayrıldı.  1946 yılında Hacılar Belediye Başkanı seçildi 1950 yılına kadar görev yaptı.Başkanlığı zamanında yaptığı çok önemli işlerden bazıları özetle şöyle: -Kayseri – Hacılar arası otobüsleri hizmete soktu -Erciyes’ten ilk su getirme projesi ile  Hacılar suya kavuştu Belediye başkanlığı görevinden sonra kardeşiyle birlikte manifaturacılık yaptı bu esnada madenciliğe de  girdiler Melikveren ve Harsa’da krom madeni işlettiler ve ABD ‘ne ihrac ettiler.Pınarbaşı’nın Hasırcı Köyünde çıkardığı demir cevherini Karabük Demir Çelik fabrikasına sattılar ve bu sırada kendi nakliye Filolarını kurdular.Atatürk’ün Mozalesindeki mermer  bu filo ile taşındı.Kayseri’nin ileri gelen iş adamlarında Göbülük Bey ile el halısı imalatı yaptı,daha sonra imalatı Hasoğullarına devretti. Yaşı ilerleyince  Bağ-Kur’dan emekli oldu.1995 yılında aramızdan ayrıldı.
Heyet sordu: İçinizde Dokuma bilen var mı? Kayseri’den sadece Şükrü ve Veysel Özsoy’un eli kalktı


1909 yılında Kayseri’nin Hacılar Nahiyesi’nde doğdu. Dört yaşındayken babası Çanakkale’de şehit düştü.Annesi ve kardeşleri(Veysel ve Hanife) ile birlikte amcasının yanında büyüdü.Askerliğini Kayseri’de yaptı.
Bir defasında Dolmuş taksiyle İstanbul’a giderken Talas’ta görev yapmakta olan bir görevli ile tanıştı sohbet sırasında görevli:”ABD 1944 yılında Marshall yardımı adı altında Kayseri’de bir yatırım yapacak buda dokuma üzerine olacak”dedi.
Şükrü Özsoy ve kardeşlerinin iki öküzü vardı,güz ekinini 
ektikten sonra bu öküzlerini sattılar ve kardeşi Veysel Özsoy’u
Denizli Babadağ’a dokuma öğrenmeye gönderdi. Talastaki o 
Görevlinin tavsiyesi üzerine bu sefer kardeşi Veysel Özsoy’u
İstanbul’a iplik şoylama öğrenmeye gönderdi.
Bir zaman sonra ABD’den bir heyet geldi ve toplantı yaptı bu toplantıya herkes davetliydi Şükrü ve Veysel Özsoy kardeşlerde bu toplantıya katıldılar.
Heyet sordu:İçinizde Dokuma bilen var mı? Kayseri’den sadece Şükrü ve Veysel Özsoy’un eli kalktı.Böylece HACILAR Dokuma kooperatifi kuruldu ve başına da Şükrü Özsoy seçildi.Artık inhisar mamulleri(çivi,cam,ispirto,tahin..) Hacılar kooperatifinin izni olmadan Kayseri’ye satılamaz oldu. Reşadiye iplik fabrikasının ürettiği dokuma iplikleri Hacılar 
Kooperatifinin kontrolüne verildi.
Hacılar Kooperatifi sayesinde, Devletin Hacılar halkı için tahsis ettiği ucuz iplik Hacılar’lıların üretme,rekabet etme araştırma ve sanayileşmede önünü açtı. 1946 yılında bütün işleri kardeşi Veysel Özsoy’a bırakarak kooperatiften ayrıldı.  1946 yılında Hacılar Belediye Başkanı seçildi 1950 yılına kadar görev yaptı.Başkanlığı zamanında yaptığı çok önemli işlerden bazıları özetle şöyle:
-Kayseri – Hacılar arası otobüsleri hizmete soktu
-Erciyes’ten ilk su getirme projesi ile  Hacılar suya kavuştu
Belediye başkanlığı görevinden sonra kardeşiyle birlikte manifaturacılık yaptı bu esnada madenciliğe de  girdiler Melikveren ve Harsa’da krom madeni işlettiler ve ABD ‘ne ihrac ettiler.Pınarbaşı’nın Hasırcı Köyünde çıkardığı demir cevherini Karabük Demir Çelik fabrikasına sattılar ve bu sırada kendi nakliye Filolarını kurdular.Atatürk’ün Mozalesindeki mermer  bu filo ile taşındı.Kayseri’nin ileri gelen iş adamlarında Göbülük Bey ile el halısı imalatı yaptı,daha sonra imalatı Hasoğullarına devretti.
Yaşı ilerleyince  Bağ-Kur’dan emekli oldu.1995 yılında aramızdan ayrıldı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hacilarhabergazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.