HACILAR PLASTİK KENDİ ENERJİSİNİ ÜRETİYOR
HACILAR PLASTİK KENDİ ENERJİSİNİ ÜRETİYOR
Hacılar Plastik yönetim kurulu üyesi Ömer İnan
Fabrikasının çatısına yerleştirdiği güne enerji panelleriyle elektrik üretmeye başlayan Hacılar plastik, 7 bin metre kare çatısında 800 kWh enerji üretecek kapasiteye kavuştu. Bu üretilen enerji, fabrikanın tüketiminin 80’nini karşılamayı hedefleyen firma yetkilisi Ömer İnan, ‘Kredisiz yapılan yatırımlar 5 yılda kendi kendini amorti ederken, kredi ile yapılan yatırımlar 7 yılda maliyetini karşılamakta.’ Dedi.
1974 yılında Mustafa İnan ve kardeşleri tarafından kurulan Hacılar Plastik. Kuruluşunun ilk yıllarında plastik bidon imalatı ile sektördeki yerini aldı. Kayseri’de mobilya sektöründeki gelişmelere hızlı bir şekilde adapte olan Hacılar plastik, mobilyada kullanılan plastik ürünlerin üretimini yapmaya başladı. Özellikle koltuk ve kanepelerde kullanılan kartonların yerine imalatına başladığı plastik levhalarla sektörde öncü firmalardan biri oldu. 2000 yılında organize sanayi bölgesinde faaliyetlerine devam eden Hacılar Plastik, ürün çeşitliliğini artırarak özellikle ARGE çalışmalarına önem verdi. Bu çalışmalar sonucunda tamamen yurt dışından getirilen birçok ürününde; ülkemizde üretimini gerçekleştirdi. Altı ana grup üzerinde yedi bin çeşit ürünün üretimini yapmakta.
Hacılar Plastik yönetim kurulu üyesi Ömer İnan; niçin güneş enerji panelleriyle elektrik üretimine yatırım yaptıklarını, bu yatırımların ülke ekonomisine ve firmalarına ne gibi katkı sunacağı konusunda açıklamalarda bulundu. Ömer İnan; Plastik sektöründe faaliyet yapan firmalar ana hammaddelerinde büyük ölçüde dışa bağımlı. Bunun yanında da en büyük girdimiz olan elektrikte de ülke olarak 70 dışa bağımlıyız. Sadece 30 kendi enerjimizi üretmekteyiz. Sanayimiz geliştikçe de artan enerji ihtiyacı aratmakta. Bu da maliyetlerimizi olumsuz yöne de etkilemekte. Çünkü bizim en büyük giderlerimizden bir tanesi 40 elektrik. Yıllık bir milyon TL’lik bir elektrik tüketimimiz var. Bu girdi maliyetimizi azaltmak için alternatif arayışına girdik. Uzun bir süredir bu konuda araştırmalar yapmaktaydım. Son üç yıla kadar güneş enerjisinden elektrik üretmek oldukça zordu. Bununda sebebi cam panel ve diğer birçok parçasının üretimi ülkemizde yapılmıyordu. Bu da maliyetlerin oldukça yüksek olmasına sebep oluyordu. Ayrıca devletin izin konusunda prosedürleri çok fazlaydı. Fakat son yıllarda çatılara güneş enerji panelleri izinleri verilmeye başlandı. Talebin artmasıyla ülkemizde 170’e yakın firma cam panel imalatına başladı. Bu da maliyetleri olumlu şekilde etkiledi. Kayseri Organize Sanayi’de Hacılar plastik olarak izin için ilk başvuran firmalardan biriyiz. Bürokratik işlemleri tamladıktan sonra çatılarımıza panellerimizi yerleştirerek güneşten enerji üretmeye başladık.7 bin m² 800 kWh enerji üretecek kapasitemiz var. Bu üretimimiz, fabrikamızın tüketiminin 80’ini karşılamakta. Kredisiz yapılan yatırımlar 5 yılda kendi kendini amorti ederken, kredi ile yapılan yatırımlar 7 yılda maliyetini karşılamakta.25 yıl verimli bir şekilde enerji üretmekte. 25 yılın sonunda elektrik üretimi devam etmekte, ama kapasitesi düşmekte. Yenilenebilir enerji hem maliyet hem de doğa dostu olması sebebiyle güzel bir yatırım, ama devletimizin bu yatırımı yapmak isteyen firmalara daha çok kolaylık sağlaması gerekmekte. Bürokratik işlemler çok fazla bunu yapmak için dört kurumdan izin almak zorundayız. Bu gibi engellerde kaldırılırsa, inanıyorum ülkemizde enerjide dışa bağımlılığımız çok azalır. Hem de doğa dostu yatırımla enerjimizi güneşten daha kolay daha ucuz ve daha sağlıklı alabiliriz. Dedi
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.