HACILAR'DA BESİCİLİK YOK OLUYOR!!

Ekonomi 20.10.2019 - 21:52, Güncelleme: 02.02.2024 - 04:38 2895+ kez okundu.
 

HACILAR'DA BESİCİLİK YOK OLUYOR!!

“Artık dayanacak gücümüz kalmadı bunu Hacılar özelinde değerlendirmekte yanlış besicilik Türkiye’de can çekişiyor.
  Hacılar merkezinde besicilerle yaptığımız sohbette ülkemizde besicilik ve tarımın geldiği noktayı, besicilerimiz değerlendirdi.  Besiciler ülkemizde son yıllarda ekonomide meydana gelen daralmanın girdi maliyetlerindeki artışın çok fazla olması sebebi ile tarım ve buna bağlı olarak canlı hayvan üreticilerini olumsuz etkilediğini belirttiler. “Özellikle yem fiyatlarındaki artışın besiciliği bitirme noktasına getirdiğini belirten besiciler, 2016 yılında bir kil garkas etle bir torba yem aldıklarını ama gelinen noktada 2019 yılında üç kilo gargas etle bir torba yem alabildiklerini ahırda besledikleri 4 hayvandan ikisi sadece yem maliyetlerini gittiğini diğer ikisininse diğer maliyetler ve kar olarak kaldığını” söylediler.   “Artık dayanacak gücümüz kalmadı bunu Hacılar özelinde değerlendirmekte yanlış besicilik Türkiye’de can çekişiyor. Verildiği söylenen desteklerde üreticinin zararını karşılamıyor kesime giden her hayvana 200 TL destek verirken bunu da devlet stopaj olarak 1.25 hayvan kesilince bizden peşin olarak alıyor. Bu da hayvan başı 150-160liraya tekâmül ediyor. Yani bizden stopajı peşin alıyor desteği altı ay sonra ödüyor. Artık birçok besici karı düşünmüyor ellerindeki hayvanları kestiremiyor çünkü yurt dışından gelen ithal hayvanlar 27 liraya kesilirken yerli hayvanlar 28,5 lira arada büyük fark olmamasına rağmen yine yerli hayvanları satamıyoruz. Birde besicinin en büyük sıkıntısı önünü görememesi önceki yıllarda üç aşağı beş  yukarı maliyetler belli olurdu bu tam anlamıyla tutmazdı ama büyük bir artışta yaşanmazdı. Öyle ki bırakın bir yılın programını yapmayı üç aya sonrasının bile programını yapamıyoruz. Bu da hem çiftçiyi hem de besiciyi etkilemekte tabi haliyle buda daha sonra vatandaşlara yansımakta. Birde tarımda belirlenen taban fiyatları mazot ve gübre maliyetlerini çok altında kaldı buda birçok çiftçinin tarlasını ekmemesine sebep olurken bu sene kaba yem fiyatları da büyük ölçüde zamlandı. Tonunu 300 liraya aldığımız saman 600 TL 185 liraya aldığımız silaj 250tl oldu pancar küsmesini 130 TL aldık geçen sene, bu sene kaç lira olacak onu beklemekteyiz. Muhtemelen o da zamlanacak. Bu girdi maliyetleri ile bizlerin fazla dayanma gücü kalmadı. İşimiz diyoruz ha bugün ha yarın düzelir diyoruz ama en kötüsü ümitlerimizi de kaybetmeye başladık” dediler.
“Artık dayanacak gücümüz kalmadı bunu Hacılar özelinde değerlendirmekte yanlış besicilik Türkiye’de can çekişiyor.

 

Hacılar merkezinde besicilerle yaptığımız sohbette ülkemizde besicilik ve tarımın geldiği noktayı, besicilerimiz değerlendirdi.  Besiciler ülkemizde son yıllarda ekonomide meydana gelen daralmanın girdi maliyetlerindeki artışın çok fazla olması sebebi ile tarım ve buna bağlı olarak canlı hayvan üreticilerini olumsuz etkilediğini belirttiler. “Özellikle yem fiyatlarındaki artışın besiciliği bitirme noktasına getirdiğini belirten besiciler, 2016 yılında bir kil garkas etle bir torba yem aldıklarını ama gelinen noktada 2019 yılında üç kilo gargas etle bir torba yem alabildiklerini ahırda besledikleri 4 hayvandan ikisi sadece yem maliyetlerini gittiğini diğer ikisininse diğer maliyetler ve kar olarak kaldığını” söylediler.

  “Artık dayanacak gücümüz kalmadı bunu Hacılar özelinde değerlendirmekte yanlış besicilik Türkiye’de can çekişiyor. Verildiği söylenen desteklerde üreticinin zararını karşılamıyor kesime giden her hayvana 200 TL destek verirken bunu da devlet stopaj olarak 1.25 hayvan kesilince bizden peşin olarak alıyor. Bu da hayvan başı 150-160liraya tekâmül ediyor. Yani bizden stopajı peşin alıyor desteği altı ay sonra ödüyor. Artık birçok besici karı düşünmüyor ellerindeki hayvanları kestiremiyor çünkü yurt dışından gelen ithal hayvanlar 27 liraya kesilirken yerli hayvanlar 28,5 lira arada büyük fark olmamasına rağmen yine yerli hayvanları satamıyoruz. Birde besicinin en büyük sıkıntısı önünü görememesi önceki yıllarda üç aşağı beş  yukarı maliyetler belli olurdu bu tam anlamıyla tutmazdı ama büyük bir artışta yaşanmazdı. Öyle ki bırakın bir yılın programını yapmayı üç aya sonrasının bile programını yapamıyoruz. Bu da hem çiftçiyi hem de besiciyi etkilemekte tabi haliyle buda daha sonra vatandaşlara yansımakta. Birde tarımda belirlenen taban fiyatları mazot ve gübre maliyetlerini çok altında kaldı buda birçok çiftçinin tarlasını ekmemesine sebep olurken bu sene kaba yem fiyatları da büyük ölçüde zamlandı. Tonunu 300 liraya aldığımız saman 600 TL 185 liraya aldığımız silaj 250tl oldu pancar küsmesini 130 TL aldık geçen sene, bu sene kaç lira olacak onu beklemekteyiz. Muhtemelen o da zamlanacak. Bu girdi maliyetleri ile bizlerin fazla dayanma gücü kalmadı. İşimiz diyoruz ha bugün ha yarın düzelir diyoruz ama en kötüsü ümitlerimizi de kaybetmeye başladık” dediler.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hacilarhabergazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.