GENÇ ? (Yazı 1 “Analiz”)
“GENÇ” nedir?
Türk Dil Kurumu Sözlüklerinde “- Yaşı ilerlememiş olan, ihtiyar karşıtı” demektir cevabı var.
Peki, ülkemizde genç nüfus ne kadar? Şimdi de ona bakalım;
2020 itibariyle 15-24 yaş grubu toplam nüfusun yaklaşık altı da birini oluşturuyor. Son verilere göre, toplam nüfusu 83 milyon 614 bin 362 olan Türkiye’de 15-24 yaş grubundaki genç nüfus 12 milyon 893 bin 750 kişi oldu. Genç nüfusun 51,3'ünü erkek nüfus, 48,7'sini ise kadınlar oluşturdu.
2020 yılında genç nüfusun 28,6'sı 15-17 yaş grubunda yer alırken 31,3'ünün 20-22 yaş grubunda yer aldı.
Y KUŞAĞI
1980 ile 1999 arasında doğan kişiler Y kuşağı olarak adlandırılır. Y kuşağının özellikleri doğulan yıla ve döneme göre değişiklik gösterir. Özellikle diğer kuşaklara bakıldığında kuşağının özelliği daha farklıdır. Bu kuşakta yer alan kişiler televizyon ile büyümüş kişilerdir. Yani teknolojiye hakim olmuş, teknoloji ile az da olsa iç içe olan kişilerdir. Bu özellikleri bakımından Y kuşağında yer alan kişiler diğer kuşaklara göre daha yeniliklere açıktırlar. Dünyadaki gelişmeler bu kuşak tarafından yakından takip edilir. Genellikle son teknolojik gelişmelere de daha kısa sürede ayak uydurabilirler.
Y kuşağı içerisinde yer alan kişilerin analizleri yapıldığında şu sonuçlar ortaya çıkmaktadır;
-Yeniliklere açıktırlar.
- Teknolojiyi yakından takip ederler.
- Kolaylıkla teknolojiye ayak uydururlar.
- Genellikle farkındalığı yüksek kişilerdir.
- Araştırmaya ve sorgulamaya meraklı olurlar.
- Yaratıcılardır.
Z KUŞAĞI
Kişilik özellikleri bağımsız, bireysel, internet üzerinden sosyalleşen, bilgiye çabuk ulaşması bakımından kolay sıkılan, antiotoriter tipte olan Z kuşağının yaş aralığının takribi 1990'lı yılların sonundan 2010'lu yıllar başlayana kadar doğan kişilerdir
Z KUŞAĞININ ÖZELLİKLERİ
X kuşağının çocukları Z Kuşağı üyeleri genç yaşlardan beri dijital teknoloji kullanmıştır ve internet ve sosyal medyada rahattırlar. Z kuşağı, hızlı ve analitik düşünme yetisine sahiptir. Ancak, bu yetilerini kullanma becerileri bireycidir, özgüvenleri yüksektir ve ebeveynlerinin kendilerine farklı baktığı düşüncesi de bu özgüveni yükseltir.
Ayrıca özgürlüklerine ve bağımsız olmaya oldukça düşkündürler. Kendilerinin başaramayacağı hiçbir şey yoktur. Toplumsallaşmadan çok bireyciliğe önem verir. Kuralların onlar için bağlayıcılığı yoktur. Çoğu, ailelerinin veya akrabalarının izinden gitmek yerine kendi yollarını çizmek ister. Geçimlerini sağlamak için yaptıkları işler onlar için sadece gün içerisindeki sıkılma zamanıdır. Teknoloji sayesinde bilgiye çok çabuk ulaşabildikleri için hızlı yaşamaya alışmışlardır. Bu nedenle çok çabuk sıkılıp vazgeçebilirler… Yazımı Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ün bir sözü ile bitirmek istiyorum; “Gençler, cesaretimizi takviye ve idame eden sizlersiniz. Siz, almakta olduğunuz terbiye ve irfan ile insanlık ve medeniyetin, vatan sevgisinin, fikir hürriyetinin en kıymetli timsali olacaksınız. Yükselen yeni nesil, istikbal sizsiniz. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz.” Gelecek yazımda görüşmek dileğiyle…