Dr. Ali ERDOĞAN
Köşe Yazarı
Dr. Ali ERDOĞAN
 

SAĞLIĞIMIZ VE CEP TELEFONU

Önce telsiz telefonlar sonra gelişen teknoloji ile 15-20 yıl önceki basit 1 kiloluk cep telefonlarının ardından bugün konuşma, internet bağlantısı radyo müzik çalma, fotoğraf- video çekme, alarm, takvim, ajanda vs. gibi bir dizi işlevli çok hafiflemiş olan telefonlar hayatımızın ayrılmaz parçası olmuştur. Başlangıçta haberleşme amaçlı kullanılması düşünülmüş olan cep telefonları; daha ucuz olması, bedava dakika-kontör uygulamaları gibi çekici kampanyalarında etkisi ile her ortamda elimizden düşmez oldu. Uzun uzun konuşmalar, mesajlaşmalar yapmadan geçirdiğimiz vakit yok gibi neredeyse! Dünyada 3 milyar kişide cep telefonu olduğu söylenmekte. Tabi ki teknolojinin nimetlerinden faydalanmak kadar doğal bir şey olmaz ancak bu kadar yaygın olarak kullandığımız cep telefonlarının sağlığımız üzerine olan zararlı etkilerini de göz ardı etmemeliyiz. Bugün artık cep telefonunun baş ağrısından tutun kanser oluşmasına kadar değişen birçok rahatsızlığın tetikleyicisi olduğunu bilimsel olarak tespit etmiş bulunuyoruz.Cep telefonu, bulunduğu yerde özelliklede kulak ve çevresinde ısı artışına ve bu da organların işlevlerinin bozulmasına yol açıyor. Baş ağrısı, kulakta ağrı, tıkanıklık, kulakta uğultu çınlama ve hatta işitme kaybına yol açıyor. Cep telefonlarından yayılan elektromanyetik dalgaların bu ısı artışından başka etkilerinde olabiliyor. Organeller de hücrelerde, moleküllerde hatta DNA yapısında bozulmalara yol açarak kanser oluşturabildiği ileri sürülmektedir.Sonuç olarak teknoloji kullanalım ama önce sağlığımızı koruyalım. Çocuklara, hamilelere kesinlikle cep telefonu kullandırmayalım. Telefon çalınca hemen açmayalım, hemen kulağımıza götürmeyelim, kulaklık ile konuşmaya çalışalım konuşurken de mümkün olduğu kadar kısa konuşalım. Telefon kullanmadığımız zamanlarda vücudumuzdan en az 1 metre uzakta bulunduralım. Haberleşme dışında müzik dinleme, film seyretme, internete girme vb. gibi amaçlarla kullanamama çalışalım.
Ekleme Tarihi: 20 Temmuz 2015 - Pazartesi
 Dr. Ali ERDOĞAN

SAĞLIĞIMIZ VE CEP TELEFONU

Önce telsiz telefonlar sonra gelişen teknoloji ile 15-20 yıl önceki basit 1 kiloluk cep telefonlarının ardından bugün konuşma, internet bağlantısı radyo müzik çalma, fotoğraf- video çekme, alarm, takvim, ajanda vs. gibi bir dizi işlevli çok hafiflemiş olan telefonlar hayatımızın ayrılmaz parçası olmuştur. Başlangıçta haberleşme amaçlı kullanılması düşünülmüş olan cep telefonları; daha ucuz olması, bedava dakika-kontör uygulamaları gibi çekici kampanyalarında etkisi ile her ortamda elimizden düşmez oldu. Uzun uzun konuşmalar, mesajlaşmalar yapmadan geçirdiğimiz vakit yok gibi neredeyse!
Dünyada 3 milyar kişide cep telefonu olduğu söylenmekte. Tabi ki teknolojinin nimetlerinden faydalanmak kadar doğal bir şey olmaz ancak bu kadar yaygın olarak kullandığımız cep telefonlarının sağlığımız üzerine olan zararlı etkilerini de göz ardı etmemeliyiz. Bugün artık cep telefonunun baş ağrısından tutun kanser oluşmasına kadar değişen birçok rahatsızlığın tetikleyicisi olduğunu bilimsel olarak tespit etmiş bulunuyoruz.
Cep telefonu, bulunduğu yerde özelliklede kulak ve çevresinde ısı artışına ve bu da organların işlevlerinin bozulmasına yol açıyor. Baş ağrısı, kulakta ağrı, tıkanıklık, kulakta uğultu çınlama ve hatta işitme kaybına yol açıyor.
Cep telefonlarından yayılan elektromanyetik dalgaların bu ısı artışından başka etkilerinde olabiliyor. Organeller de hücrelerde, moleküllerde hatta DNA yapısında bozulmalara yol açarak kanser oluşturabildiği ileri sürülmektedir.
Sonuç olarak teknoloji kullanalım ama önce sağlığımızı koruyalım. Çocuklara, hamilelere kesinlikle cep telefonu kullandırmayalım. Telefon çalınca hemen açmayalım, hemen kulağımıza götürmeyelim, kulaklık ile konuşmaya çalışalım konuşurken de mümkün olduğu kadar kısa konuşalım. Telefon kullanmadığımız zamanlarda vücudumuzdan en az 1 metre uzakta bulunduralım. Haberleşme dışında müzik dinleme, film seyretme, internete girme vb. gibi amaçlarla kullanamama çalışalım.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hacilarhabergazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.