DİŞ  HEKİMİ  TALHA  EMEK
Köşe Yazarı
DİŞ HEKİMİ TALHA EMEK
 

UZUN SÜRELİ DİŞ EKSİKLİKLERİNİN ZARARLARI

       Uzun süreli diş kayıplarında sık duyduğumuz birkaç net cümle var. En başlıcası dişlerimin yapısı bozulmaya başladı. Ne yazık ki doğru, uzun süreli eksikliklerde öncelikle çekim yerine komşu dişlerin devrilmesiyle ve beraberinde karşıt çenede ki simetrik dişin eksik diş bölgesine doğru uzamasıyla çene ve diş yapısında değişimler başlar. Çekim yerine devrilen ve uzayan dişler tamamen sağlıklı gözükseler bile çene kemiği içerisinde olması gereken kök kısımları açığa çıktıkça hassasiyete, şiddetli sızlamalara ve çürüklere gebe hale gelirler. Yani  bir dişin kaybı, komşu dişlerle üç dişin daha geleceğini doğrudan etkilemektedir.       Bununla beraber sıralı tüm dişlerin yapısı değişerek dişler arasında boşluk ve orta hatta uyumsuzluklar ile simetrik gülüş bozulur, dudak ve yanak desteği azalarak ciltte kırışma ile yaşlı görünüm de belirgin hale gelir. Kişinin özgüveni azalarak psikolojik olarak rahatsız hissetmeye başlar.       Sağlıklı çiğneme çift taraflı olmalıdır. Eksik diş bölgesinde çiğneme fonksiyonu olmayacağı için çene kemiğinde incelmeler ve erimeler başlar. Sürekli fonksiyonda kalarak kuvvet alan tarafta ise eklem bölgesinde ağrı, ses ve kilitlenmeler oluşabilir. Alışılmış çiğneme düzeninin bozulmasıyla beraber yeterince öğütülemeyen besinler hazımsızlık, şişkinlik, kilo alımı, gastrit ve ülser gibi problemleri de beraberinde getirir,        Görüldüğü üzere diş kaybı estetik, psikolojik, fonksiyonel ve genel sağlık durumunu tehdit eden birçok sorunu beraberinde getirmektedir       Peki ne yapmalıyız ?       Kaybedilen dişler varsa eğer üzerinden çok vakit geçmeden diş kaybını giderecek tedaviler ile bölge tekrar fonksiyona ve estetiğe kavuşturulmalıdır. Günümüzde diş implantları ve kronların köprü mantığıyla hazırlanan tasarımları bu soruna yönelik tedavi şekilleridir. Diş kaybına erken çözümün hasta açısından önemli yanlarından birisi de ilerde oluşacak problemlerin hem çok daha zahmetli hem de maddi açıdan çok daha külfetli olmasının önüne geçmesidir.       Unutmayın !      Sağlığın her alanında olduğu gibi diş eksikliğine de erken müdahale sorunun çok daha hızlı ve kolay çözülmesini sağlar.      Herkese sağlıklı günler dilerim.  ÖZGEÇMİŞ  1998 Kayseri doğumluyum. 2016 Yakın Doğu Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde lisans eğitimime başlayarak 2021 yılı temmuz ayı itibariyle lisans eğitimimi tamamladım. Bu süreçte çeşitli polikliniklerde ve fakülte bünyesinde staj yaparak deneyim elde ettim. Kasım 2023 itibari ile Kayseri Uzdent Diş Poliklinikleri Hastaneler Caddesi bünyesinde hasta kabulüne başlamış bulunmaktayım. İş disiplini ve hasta memnuniyetini en üst seviyede gözeterek sektörde yenilikleri takip sürecinde olup gelişime açık bir şekilde iş birliği içerisinde çalışmaya özen göstermekteyim.      Diş Hekimi Talha EMEK  https://www.instagram.com/dt.talhaemek?igsh=MW9sbDhrb2t2NHVpYg==         
Ekleme Tarihi: 22 Nisan 2024 - Pazartesi
DİŞ  HEKİMİ  TALHA  EMEK

UZUN SÜRELİ DİŞ EKSİKLİKLERİNİN ZARARLARI

 

 

   Uzun süreli diş kayıplarında sık duyduğumuz birkaç net cümle var. En başlıcası dişlerimin yapısı bozulmaya başladı. Ne yazık ki doğru, uzun süreli eksikliklerde öncelikle çekim yerine komşu dişlerin devrilmesiyle ve beraberinde karşıt çenede ki simetrik dişin eksik diş bölgesine doğru uzamasıyla çene ve diş yapısında değişimler başlar. Çekim yerine devrilen ve uzayan dişler tamamen sağlıklı gözükseler bile çene kemiği içerisinde olması gereken kök kısımları açığa çıktıkça hassasiyete, şiddetli sızlamalara ve çürüklere gebe hale gelirler. Yani  bir dişin kaybı, komşu dişlerle üç dişin daha geleceğini doğrudan etkilemektedir. 

 

   Bununla beraber sıralı tüm dişlerin yapısı değişerek dişler arasında boşluk ve orta hatta uyumsuzluklar ile simetrik gülüş bozulur, dudak ve yanak desteği azalarak ciltte kırışma ile yaşlı görünüm de belirgin hale gelir. Kişinin özgüveni azalarak psikolojik olarak rahatsız hissetmeye başlar. 

 

   Sağlıklı çiğneme çift taraflı olmalıdır. Eksik diş bölgesinde çiğneme fonksiyonu olmayacağı için çene kemiğinde incelmeler ve erimeler başlar. Sürekli fonksiyonda kalarak kuvvet alan tarafta ise eklem bölgesinde ağrı, ses ve kilitlenmeler oluşabilir. Alışılmış çiğneme düzeninin bozulmasıyla beraber yeterince öğütülemeyen besinler hazımsızlık, şişkinlik, kilo alımı, gastrit ve ülser gibi problemleri de beraberinde getirir,  

 

   Görüldüğü üzere diş kaybı estetik, psikolojik, fonksiyonel ve genel sağlık durumunu tehdit eden birçok sorunu beraberinde getirmektedir 

 

   Peki ne yapmalıyız ?   

 

 Kaybedilen dişler varsa eğer üzerinden çok vakit geçmeden diş kaybını giderecek tedaviler ile bölge tekrar fonksiyona ve estetiğe kavuşturulmalıdır. Günümüzde diş implantları ve kronların köprü mantığıyla hazırlanan tasarımları bu soruna yönelik tedavi şekilleridir. Diş kaybına erken çözümün hasta açısından önemli yanlarından birisi de ilerde oluşacak problemlerin hem çok daha zahmetli hem de maddi açıdan çok daha külfetli olmasının önüne geçmesidir.  

 

  Unutmayın ! 

 

  Sağlığın her alanında olduğu gibi diş eksikliğine de erken müdahale sorunun çok daha hızlı ve kolay çözülmesini sağlar. 

 

  Herkese sağlıklı günler dilerim. 

ÖZGEÇMİŞ 

1998 Kayseri doğumluyum. 2016 Yakın Doğu Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde lisans eğitimime başlayarak 2021 yılı temmuz ayı itibariyle lisans eğitimimi tamamladım. Bu süreçte çeşitli polikliniklerde ve fakülte bünyesinde staj yaparak deneyim elde ettim. Kasım 2023 itibari ile Kayseri Uzdent Diş Poliklinikleri Hastaneler Caddesi bünyesinde hasta kabulüne başlamış bulunmaktayım. İş disiplini ve hasta memnuniyetini en üst seviyede gözeterek sektörde yenilikleri takip sürecinde olup gelişime açık bir şekilde iş birliği içerisinde çalışmaya özen göstermekteyim. 

 

 

Diş Hekimi Talha EMEK 

https://www.instagram.com/dt.talhaemek?igsh=MW9sbDhrb2t2NHVpYg== 

 

 

 

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hacilarhabergazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.