ENFLASYON VERGİSİ GELİYOR MU ?

Ekonomi 17.08.2024 - 15:27, Güncelleme: 17.08.2024 - 15:27 12082 kez okundu.
 

ENFLASYON VERGİSİ GELİYOR MU ?

Enflasyonist ortamlarda birçok ürün ve hizmetin fiyatı artarken
ENFLASYON MUHASEBESİ Enflasyonist ortamlarda birçok ürün ve hizmetin fiyatı artarken buna bağlı olarak paranın satın alma gücü azalmaktadır. Enflasyon, varlıkların, yükümlülüklerin, gelirlerin ve giderlerin değerini etkilediği için bir şirketin finansal raporlamasını ciddi biçimde etkilemektedir. Örneğin; Bir şirketin 2020 yılında 250.000 TL bedelle alıp defterine kaydettiği ticari aracın değeri enflasyonun etkisiyle 2023 yılında 1.000.000 TL olmuştur. Buna karşın aracın şirket kayıtlarındaki değerinde bir değişiklik olmamıştır. Söz konusu aracın değerini enflasyon üzerinden hesaplanan katsayı oranında artırılıp güncellenmesi İşlemine enflasyon muhasebesi denir. Şirketlerin bilançoları üzerinde matematiksel işlemlerle yapılan düzeltmeler ile enflasyon etkisinin ortadan kaldırılması amaçlanır. Böylece enflasyonun yarattığı suni değişimlerin bilançolardaki yansımaları giderilerek şirketlerin performansına ve daha gerçekçi verilere ulaşılabilir. Gelirleri bilanço usulü tespit edilen tüm ticari şirket türlerini kapsayan enflasyon düzeltmesi yapılırken firmaların stok, sermaye, demirbaş, avanslar gibi parasal olmayan kıymetlerine değerleme yapılarak defter kayıtları güncellenmektedir. Ülkemizde ikinci olarak 2023 yılı için uygulanan enflasyon düzeltmesi işleminde 2023 yılı kar çıkması halinde vergi alınmamış olmakla beraber düzeltilen parasal olmayan kalemler 2024 ve sonraki yıllarda düzeltilmiş değerleri üzerinden dikkate alınacaklarından dolayı 2024 ve takip eden yıllardaki hesaplanacak vergiye etki edecektir. 2025 yılı sonuna kadar süreceği tahmin edilen enflasyon muhasebesi zorunluluğunun yıllık değil üçer aylık geçici vergi dönemlerinde yapılması kesinleşmiş bulunmaktadır. 2024 ve sonraki dönemlerde bir şirketin bilançosunda parasal olmayan aktif toplamı (stoklar, demirbaşlar vs.) parasal olmayan pasif toplamından (sermaye vs.) daha fazla ise kar etkisi yaratacağından söz konusu şirket ödemesi gerekenden daha çok vergi ödeyecektir. Tam tersi durumda ise daha az vergi ödeyecektir. Enflasyon düzeltmesi işlemleri bir çok mali ve vergisel konuda olduğu gibi firmaların bel kemiği olan muhasebe departmanlarına ve mali müşavirlik ofislerine büyük bir iş yükü ve sorumluluk getirmiştir. MURAT GÖREZ MALİ MÜŞAVİR
Enflasyonist ortamlarda birçok ürün ve hizmetin fiyatı artarken


ENFLASYON MUHASEBESİ
Enflasyonist ortamlarda birçok ürün ve hizmetin fiyatı artarken buna bağlı olarak paranın satın alma gücü azalmaktadır. Enflasyon, varlıkların, yükümlülüklerin, gelirlerin ve giderlerin değerini etkilediği için bir şirketin finansal raporlamasını ciddi biçimde etkilemektedir.
Örneğin; Bir şirketin 2020 yılında 250.000 TL bedelle alıp defterine kaydettiği ticari aracın değeri enflasyonun etkisiyle 2023 yılında 1.000.000 TL olmuştur. Buna karşın aracın şirket kayıtlarındaki değerinde bir değişiklik olmamıştır. Söz konusu aracın değerini enflasyon üzerinden hesaplanan katsayı oranında artırılıp güncellenmesi İşlemine enflasyon muhasebesi denir.
Şirketlerin bilançoları üzerinde matematiksel işlemlerle yapılan düzeltmeler ile enflasyon etkisinin ortadan kaldırılması amaçlanır. Böylece enflasyonun yarattığı suni değişimlerin bilançolardaki yansımaları giderilerek şirketlerin performansına ve daha gerçekçi verilere ulaşılabilir.
Gelirleri bilanço usulü tespit edilen tüm ticari şirket türlerini kapsayan enflasyon düzeltmesi yapılırken firmaların stok, sermaye, demirbaş, avanslar gibi parasal olmayan kıymetlerine değerleme yapılarak defter kayıtları güncellenmektedir.
Ülkemizde ikinci olarak 2023 yılı için uygulanan enflasyon düzeltmesi işleminde 2023 yılı kar çıkması halinde vergi alınmamış olmakla beraber düzeltilen parasal olmayan kalemler 2024 ve sonraki yıllarda düzeltilmiş değerleri üzerinden dikkate alınacaklarından dolayı 2024 ve takip eden yıllardaki hesaplanacak vergiye etki edecektir.
2025 yılı sonuna kadar süreceği tahmin edilen enflasyon muhasebesi zorunluluğunun yıllık değil üçer aylık geçici vergi dönemlerinde yapılması kesinleşmiş bulunmaktadır.
2024 ve sonraki dönemlerde bir şirketin bilançosunda parasal olmayan aktif toplamı (stoklar, demirbaşlar vs.) parasal olmayan pasif toplamından (sermaye vs.) daha fazla ise kar etkisi yaratacağından söz konusu şirket ödemesi gerekenden daha çok vergi ödeyecektir. Tam tersi durumda ise daha az vergi ödeyecektir.
Enflasyon düzeltmesi işlemleri bir çok mali ve vergisel konuda olduğu gibi firmaların bel kemiği olan muhasebe departmanlarına ve mali müşavirlik ofislerine büyük bir iş yükü ve sorumluluk getirmiştir.
MURAT GÖREZ
MALİ MÜŞAVİR

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hacilarhabergazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.