Kayseri OSB Başkanı Nursaçan, TSE tarafından düzenlenen seminerde toplum olarak daha kaliteliyi aramamız gerektiğini belirtti
“KALİTE VE STANDARTTA KANAATKÂR OLMAMALIYIZ”
Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan, “Standardizasyon Sisteminin Geliştirilmesi ve Farkındalığın Artırılmasına Yönelik Teknik Yardım Projesi” kapsamında gerçekleştirilen seminerde Kayseri’nin standart ve standardizasyon konusunda en önemli il olduğunu söyledi. Başkan Nursaçan, bu iki olgunun 800 yıl öce de bu topraklarda önemsendiğini kaydetti.
Türk Standartlar Enstitüsü tarafından Wyndham Otel’de gerçekleştirilen seminere TSE Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin de katıldı. Seminerin açılışında Kayseri Sanayi Odası, Kayseri Ticaret Odası ve Kayseri Ticaret Borsası ile birlikte standart ve standardizasyonla ilgili görüşlerini dile getiren Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan, seminerin farklı illerde de yapıldığını hatırlatarak, “Standart ve standardizasyonla ilgili bu toplantının yapılabileceği en önemli il Kayseri’dir” dedi.
“STANDARDIN MERKEZİ KAYSERİ’DİR”
1200’lü yıllarda Ahi Evran’ın Ahilik yapılanmasını Kayseri’de oluşturduğunu ve ahilik prensiplerini dünyaya bu topraklardan yaydığını ifade eden Başkan Tahir Nursaçan, “800 yıl önce kurulan Ahiliğin üç temel ayağı vardır. Ahlak, Kalite ve Standart. Bu üç unsur sanayi ve ticaretin de hezen direkleridir. Dolayısıyla standart yüzyıllar önce de bu topraklarda önemsenmiştir. Hal böyle olmasına rağmen, standart ve standardizasyonda zamanla liderliği kaybetmişiz. Dünyadaki ve özellikle batıdaki uygulamalar bizi geçmiş. Bunun elbette nedenleri var. En önemli nedenlerinden birisinin azla yerinmeye yönelik yetişme tarzımız olduğunu düşünüyorum. Atalarımızın bazı sözlerini hatırlatayım. Az olsun, öz olsun. Az kazanan çok kazanır, çok kazanan hiç kazanır. Azıcık aşım kaygısız başım. Kanaatkârlık elbette önemlidir; ancak kalite ve standartta kanaatkâr olmamalıyız. Standardı yüksek ürünleri, standardı yüksek hizmetleri alabilmemizin yolu daha iyiyi, daha kaliteliyi ve daha çoğu aramaktır. Bulunduğumuz yeri kâfi gördüğümüz takdirde ilerlememiz mümkün olmaz. Elimizdeki imkanları ya da ürünleri yeterli gördüğümüz takdirde de daha iyisini bulma şansımız olmaz. Oysa bizim, daha iyiyi aramaya ve bulmaya ihtiyacımız var” dedi.
“MİNİMALİS ANLAYIŞTA OLMAMALIYIZ”
Konuşmasında psikolojideki minimalist anlayıştan da bahseden Başkan Nursaçan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Psikologlar hastaları için minimalist bir anlayıştan bahsederler. Minimalist anlayış basitliği benimsemektir. Müsaitim yerine meşgulüm anlayışına sevk ederek hastalarını stresten kurtarmaya çalışırlar. Tamam, stres çağımızın önemli bir hastalığı; ama biz hasta değiliz. Bu ülkeye 100 yıl önce hasta adam dediler; ama o günlerde de hasta olmadığımızı tüm dünyaya gösterdik. Minimalist anlayışı ve basitliği hayatımızın her alanından çıkarmalıyız. Daha çok çalışmalıyız. Hatta şöyle yapalım, çalışmanın da bir standardını belirleyelim ve daha verimli çalışalım. Çünkü, bireysel, toplumsal ya da devlet olarak eğer bu dünyada söz sahibi olmak istiyorsak üretim, kalite, standart, verimlilik gibi konular hayat felsefemiz olmalı.”
Kayseri OSB Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan, yapılacak çalışmalarla standart ve standardizasyonla ilgili toplumsal farkındalığın artırılabileceğini sözlerine ekledi.