PANDEMİ DE EKRAN VE ÇOCUK ,Psikolog Şeyma KILIÇ

Sağlık 09.10.2020 - 19:45, Güncelleme: 02.02.2024 - 04:38 1713+ kez okundu.
 

PANDEMİ DE EKRAN VE ÇOCUK ,Psikolog Şeyma KILIÇ

Çocuklar için teknolojik aletlerin yararları kadar kontrolsüz
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs ( Covid19) salgınıyla birlikte toplantılar, eğitimler ve okulların online ortama taşınmasıyla birlikte ekran önünde geçirilen sürede artmaktadır. Çocuklar için teknolojik aletlerin yararları kadar kontrolsüz ve sınırsız kullanımında zararları da beraberinde getirmektedir. Teknolojik cihazları uygun olmayan süre, sıklık ve farklı duruş pozisyonlarında kullanmalarının gelişimsel problemler , kas iskelet sistemi problemleri, obezite ve uyku kalitesinde yetersizlik gibi sağlık risklerine sebebiyet verebilmektedir. Çocuklarda ve ergenlerde sağlıklı yaşamı geliştirmek için teknolojik cihaz kullanımında süre, sıklık ve içeriklerinin gözetim altında olması, yeterli fiziksel aktivite, sağlıklı beslenme, iyi uyku kalitesi/hijyeni ve besleyen sosyal çevre sağlanması önemlidir. Ebeveynler kendi kullandıkları teknolojik cihazların da çocuklar üzerinde olumsuz etkileri olabileceğinin farkında olmalıdır. Çocukla birlikte aktif oyun oynanmalıdır. Günlük teknolojik cihaz kullanımında nerelerde zaman geçirildiğine dair takip edilmeli ve sınırlamalar olmalıdır. Bu sınırlamalar makul ve uygulanabilir olmalıdır. Ailelerin pandemi döneminde zorlandıkları online eğitim ile ilgili ailelere öneri olarak ; -Ebeveyn olarak teknoloji kullanımında iyi bir örnek olun. -Çocuğunuzun bu süreci tatil olarak görmediğinden emin olun. -Ders dışı teknolojik alet kullanımlarından haberdar olun. - Ders için çalışma ortamını uygun bir hale getirin. -Uzaktan eğitim dönemine uyum ve devamlılığı takip edin. -Akranları arası iletişimi arttırın. - Fiziksel aktive ve mola vermesine teşvik edin. - Zorlandığı zamanlarda duygularını anlamaya ve çözüm arayışına yardımcı olun. Sağlıklı Günler Dilerim. Psikolog Şeyma KILIÇ 2018 yılında İstanbul Aydın Üniversitesi Psikoloji Bölümünden mezun olmuştur. 2019 yılında İstanbul Arel Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisansı Çocuk-Ergen alt dalına başlamıştır, şuanda tez dönemindedir. Şuanda Tacettin Veli bulvarı Üzüm Plaza’da kendi kliniğinde danışan görmektedir. Eğitim hayatı boyunca yaptığı staj ve deneyimler; -Kayseri Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğünde -Bakırköy Prof Dr Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi -Ataköy Özel Vatan Anaokulu -İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Nöropsikoloji Laboratuvarı -İstanbul Hamidiye Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk-Ergen Psikiyatri Bölüm       Etiketler: PANDEMİ, DE, EKRAN, VE, ÇOCUK, ,Psikolog, Şeyma, KILIÇ,
Çocuklar için teknolojik aletlerin yararları kadar kontrolsüz

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs ( Covid19) salgınıyla birlikte toplantılar, eğitimler ve okulların online ortama taşınmasıyla birlikte ekran önünde geçirilen sürede artmaktadır.

Çocuklar için teknolojik aletlerin yararları kadar kontrolsüz ve sınırsız kullanımında zararları da beraberinde getirmektedir.

Teknolojik cihazları uygun olmayan süre, sıklık ve farklı duruş pozisyonlarında kullanmalarının gelişimsel problemler , kas iskelet sistemi problemleri, obezite ve uyku kalitesinde yetersizlik gibi sağlık risklerine sebebiyet verebilmektedir. Çocuklarda ve ergenlerde sağlıklı yaşamı geliştirmek için teknolojik cihaz kullanımında süre, sıklık ve içeriklerinin gözetim altında olması, yeterli fiziksel aktivite, sağlıklı beslenme, iyi uyku kalitesi/hijyeni ve besleyen sosyal çevre sağlanması önemlidir.

Ebeveynler kendi kullandıkları teknolojik cihazların da çocuklar üzerinde olumsuz etkileri olabileceğinin farkında olmalıdır. Çocukla birlikte aktif oyun oynanmalıdır. Günlük teknolojik cihaz kullanımında nerelerde zaman geçirildiğine dair takip edilmeli ve sınırlamalar olmalıdır. Bu sınırlamalar makul ve uygulanabilir olmalıdır.

Ailelerin pandemi döneminde zorlandıkları online eğitim ile ilgili ailelere öneri olarak ;

-Ebeveyn olarak teknoloji kullanımında iyi bir örnek olun.

-Çocuğunuzun bu süreci tatil olarak görmediğinden emin olun.

-Ders dışı teknolojik alet kullanımlarından haberdar olun.

- Ders için çalışma ortamını uygun bir hale getirin.

-Uzaktan eğitim dönemine uyum ve devamlılığı takip edin.

-Akranları arası iletişimi arttırın.

- Fiziksel aktive ve mola vermesine teşvik edin.

- Zorlandığı zamanlarda duygularını anlamaya ve çözüm arayışına yardımcı olun.

Sağlıklı Günler Dilerim.

Psikolog Şeyma KILIÇ

2018 yılında İstanbul Aydın Üniversitesi Psikoloji Bölümünden mezun olmuştur. 2019 yılında İstanbul Arel Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisansı Çocuk-Ergen alt dalına başlamıştır, şuanda tez dönemindedir.

Şuanda Tacettin Veli bulvarı Üzüm Plaza’da kendi kliniğinde danışan görmektedir.

Eğitim hayatı boyunca yaptığı staj ve deneyimler;

-Kayseri Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğünde -Bakırköy Prof Dr Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi -Ataköy Özel Vatan Anaokulu -İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Nöropsikoloji Laboratuvarı -İstanbul Hamidiye Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk-Ergen Psikiyatri Bölüm

 

 
 
Etiketler: PANDEMİ, DE, EKRAN, VE, ÇOCUK, ,Psikolog, Şeyma, KILIÇ,
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hacilarhabergazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.